top of page

Best of 2020: films

  • Mira Grooten, Rani Lanckman, Kevin Taelemans en Inès Van Nuffel
  • 19 mrt 2021
  • 8 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 29 mrt 2021

2020, een jaar waar er heel wat te kijken was. Dat is te zeggen op een scherm natuurlijk. Vier moedige mensen van de redactie zijn na intensief filmkijken, de uitdaging aangegaan om de top 10 films van 2020 te vinden. Hierbij onze bevindingen:



K: Het beste van 2020, wie begint?

I: Eén van mijn keuzes is ‘Pieces of a woman’. Door naar de film te kijken kon je gewoon inbeelden hoe het moest voelen om een kind te verliezen. Vanessa Kirby levert ook gewoon een fenomenale acteerprestatie met een zeer indrukwekkende bevallingsscène.

M: Ik vond het verhaal ook goed, maar de film had voor mij soms ook een raar kantje. De dialoog tussen Vanessa Kirby en Ellen Burstyn was fantastisch, maar verder begreep ik de verhaallijn van haar familie niet goed. Bijvoorbeeld de relatie met haar zus, want ik snapte niet echt waar dat naartoe ging. Het einde was dan wel weer symbolisch mooi.

R: Ik snapte niet waar de metafoor naar toe ging leiden, maar op het einde vond ik het ook wel schoon.

M: Ik heb recent Druk of Drunk of Another Round van Thomas Vinterberg gekeken. De film gaat over alcoholisme en normaal is dat een negatief onderwerp in films, maar het gaat niet alleen over onze hoofdacteur, maar ook over zijn vrienden. Daardoor zie je ook wel een soort van ‘positiviteit’ in de film en het heeft een geweldige eindscène met een liedje dat al dagen in mijn hoofd zit. Het is echt een dikke aanrader voor iedereen.

K: Another Round heeft zonder twijfel één van de beste eindes van alle films dit jaar, zelfs de laatste frame is ongelooflijk. Het behoort definitief in deze lijst.

R: Een film die ik ook zeker aanraad is Nomadland. Het gaat over een vrouw die beslist als nomaad door het leven te gaan en leert ook de gemeenschap van nomaden te kennen. Heel die film bevat mooie beelden, locaties en muziek. Frances McDormand speelt zo’n onschuldige en lieve vrouw ook zo mooi, wow.

M: Van mij mag ze echt beste actrice winnen dit jaar en de cinematografie was ook echt geweldig.

I: Dat is ook de hoofdactrice in ‘Three Billboards’ toch?

K: Ja, ze heeft daar al een gouden standbeeldje voor gewonnen, dus of ze dit jaar opnieuw kans heeft om te winnen of het misschien naar iemand anders gaat, is de grote vraag.

M: De regisseuse van Nomadland is ook de favoriet om beste regie te winnen, dus dat zou ook wel gewoon leuk zijn voor haar om de tweede vrouwelijke regisseur ooit (!) te zijn om die prijs in achting te nemen. De kans dat het beste film wint is ook groot.

K: Een film die de Oscars ook hebben erkend is een Aziatisch-Amerikaanse film genaamd Minari. Geregisseerd door Lee-Isaac Chung, die voor deze film zelfs van plan was om te stoppen met films te maken en dus deze prachtige semi-biografische film geschreven heeft als afscheidscadeau. Het feit dat deze film dan zes Oscarnominaties, 2 voor de regisseur, heeft gekregen is toch wel een ongelooflijk verhaal dat films zoals ‘The Farewell’ vorig jaar niet hebben kunnen verwezenlijken. Aziatische acteurs zoals Steven Yeun en de hilarische Youn Yuh-Jung geven de acteercategorieën de nodige diversiteit die en zo’n prestaties kunnen we alleen maar aanmoedigen en steunen.

I: Ik weet niet of ik het recht heb om te zeggen welke film of acteur een Oscar mag winnen voor mij omdat ik ze nog niet allemaal heb gezien, maar Riz Ahmed komt sowieso in de buurt. Er zijn heel veel stiltes in ‘Sound of Metal’, wat normaal is omdat het gaat over doofheid, maar toch is het gek hoe dat je geen geluid nodig hebt maar gewoon expressies van sterke acteurs om je zo mee te slepen in de film. Zelfs de personages die een bijrol hebben zijn onvoorspelbaar van ‘gaat hij nu kwaad zijn of rustig’? Het is ook leuk dat er een presentatie is van doven en niet-goedhorenden die aan deze film hebben kunnen meedoen en ja, het was echt een mega goede film.

K: Ik ben zeer blij dat Paul Raci genomineerd is voor beste bijrol, maar ik ben nog meer blij dat de film verteld wordt van een dovengemeenschap die warmte uitstraalt. Hopelijk wint ‘Sound of Metal’ de Oscarprijs voor beste geluid.

M: Een film die eigenlijk helemaal anders is dan degene die we nu al hebben besproken, is een Pixar film genaamd Soul. De film is geregisseerd door Pete Docter, die bijvoorbeeld ook films zoals ‘Inside Out’ en ‘Monsters Inc.’ heeft gemaakt. De film gaat over hoe een ziel een karakter ontwikkelt. De film heeft dus een nieuwe insteek doordat het gaat over het ‘hiervoormaals’ en niet het ‘hiernamaals’. De film bevat ook voor het eerst een Afro-Amerikaans hoofdpersonage in een Pixar film, wat de film dus extra belangrijk maakt voor het publiek. Er is één scène die mij bijgebleven is: wanneer zijn leven afgebeeld wordt als een museum en eigenlijk niet veel baanbrekende dingen bevat, wat je toch aan het denken doet zetten dat je eigen leven ook ‘gene vette’ is (lacht).

I: Pixar levert de beste films wanneer ze omgaan met simpele concepten zoals wat er gebeurt voor je geboorte en na je dood en met een boodschap zoals ‘geniet van de kleine dingen in het leven’ kun je niet echt mee mispakken.

K: Het is eigenlijk ook de eerste vrolijke film in onze lijst. We hebben het gehad over alcoholisme, een miskraam, armoede etc.

R: Ik heb ook nog een leuke film! Een film die niet per se op nummer één moet komen, maar wel een must-see is, is Fatman. Mel Gibson speelt een ruige en onorthodoxe kerstman die niet genoeg cadeautjes kan produceren omdat de kinderen hedendaags te stout zijn. Wanneer een kleine twaalfjarige snotneus een steen krijgt in plaats van een cadeau, huurt hij een huurmoordenaar in om de Kerstman te gaan vermoorden. Het is een ironisch verhaal waar ik mij toch heb moeten inhouden van het lachen. Soms denk je dat het een kinderfilm is en dan worden er schoten gelost. Een verhaal waar er wel goed over nagedacht is.

I: De filmmakers daarachter nemen de film ook wel serieus, waardoor je nog wel medelijden hebt met de hoofdpersonages. Personages worden ook verder ontwikkeld op een grappige en dramatische manier. Voor mij behoort ‘Fatman’ wel in het pantheon van geweldige kerstfilms.

K: Van Mads Mikkelsen in Another Round naar een andere fenomenale film over alcoholisme met een geweldige acteerprestatie van Ben Affleck is er een film genaamd ‘The Way Back’. Het is geregisseerd door Gavin O’Connor die ook bekend staat voor andere sportfilms zoals ‘Miracle’ en ‘Warrior’. De film was uitgekomen net voor de coronacrisis en was voor mij de eerste geweldige film van 2020. Ben Affleck heeft een geschiedenis van alcoholproblemen en toont dus een zeer kwetsbare kant van hem als acteur in deze film. Laat deze film niet onder jullie radar gaan zou ik zeggen.

R: Oké we hebben nu eigenlijk ongeveer onze top 8 films besproken. Welke films zouden van jullie de top 10 nog mogen halen?

M: Misschien moeten we ‘Mank’ wel even vernoemen aangezien deze film 10 Oscarnominaties heeft gekregen. De film gaat eigenlijk over het creëren van de bekende film ‘Citizen Kane’ in 1941 en, zoals de meeste onder ons wel weten, is de regisseur Orson Welles. Maar bij deze film wordt echter de nadruk niet gelegd op hem, maar op de scenarist Herman J. Mankiewicz of Mank. Ik denk dat ik het een goede film vond, ook omdat het van de bekende regisseur David Fincher is en omdat de film in het zwart wit is. Ik moet wel toegeven dat ik ‘Citizen Kane’ nog niet heb gezien. Volgens mij zou ik het nog een betere film hebben gevonden als ik hier meer vanaf zou weten.

K: Ik wil ook nog een eervolle vermelding doen. Hoewel het praktisch gezien niet echt een film van 2020 is, maar de Oscar deadline met drie maanden is verlengd, zou ik het graag even hebben over ‘Judas and the Black Messiah’. Het is een ongelooflijke film dat ook zes Oscarnominaties heeft gekregen. Het is ook voor de eerste keer dat het hele productieteam, die genomineerd zijn voor de categorie ‘Beste Film’, zwart is. Na een jaar met BLM-protesten is deze film actueler dan ooit.

R: Oké en welke film kan dan mogelijk de laatste plek innemen?

M: ‘Promising Young Woman’!

R: Vond je dat een goede film?

M: Voor mij is het een beetje dubbel. Ik vond het een interessante film, aangezien het een verhaal is dat nog niet veel is verteld. De film begint met verschillende dronken avonden waarbij het hoofdpersonage alleen is en waarbij een man haar telkens zó lief voorstelt om haar te helpen en naar zijn huis te gaan. Het blijkt dat ze dan doet alsof ze zat is om dan de mannen een lesje te leren. Dit vond ik een super interessante insteek en natuurlijk ook het feit dat het een vrouwelijke regisseur is, maakt het nog beter. De film heeft een humoristisch kantje, maar ook wel een donker kantje, want doorheen de film wil ze wraak nemen op een gebeurtenis dat in haar studentenleven is gebeurd. En dan gebeurt er opeens iets op het einde, wat ik totaal niet had verwacht. Dan pas begreep ik waarom het onder de categorie ‘thriller’ staat.

I: De film kan echt in meerdere categorieën worden geplaatst. Van Romcom tot en met thriller.

M: Ja inderdaad en daarom vind ik ook dat de film soms wat kitch overkomt, omdat het in zoveel categorieën kan worden geplaatst. Ook de muziek dat werd gekozen, vond ik niet altijd geweldig, maar het verhaal zat wel goed in elkaar.

K: Ik vergelijk de film eigenlijk met een pad dat de kijker mee bewandelt en naarmate de film vordert, wordt dat pad dunner en dunner, waardoor de kijker doorheeft van ‘Shit er kan hier echt vanalles gebeuren.’ Ik raad het dus zeker aan dat zowel mannen, als vrouwen deze film bekijken.

M: Ja het is zeker wel een aanrader.

I: Ik heb ook Palm Springs gezien, maar ik vond hem niet zo wauw eigenlijk. Maar als je bijvoorbeeld naar de recensies kijkt, zijn die wel steeds goed.

R: Ja, maar ik denk dat het niet zo’n succes is bij het algemene publiek omdat deze film is uitgekomen in de zomer en het gaat over dat iemand steeds dezelfde dag opnieuw beleefd. En nu met de pandemie kennen we allemaal dat gevoel wel, waardoor misschien niet veel mensen zin hadden om dit nog eens te zien in een film.

R: Oké dus op de 9de en 10de plek komen de films ‘Promising Young Woman’ en ‘Judas and the Black Messiah’.

I: Tijd om de films te rangschikken!



Onze redacteurs hun top 10 films van 2020:


Bron: imdb.com



1. Sound Of Metal

Geweldige acteerprestatie van het hoofdpersonage door Riz Ahmed. Het geluid laat je voelen zoals het hoofdpersonage.

2. Another Round Deze film mag zeker de Oscar ‘Beste film’ winnen van mij. Vanaf minuut één zit je midden in het verhaal en de film eindigt met een scène om ‘U’ tegen te zeggen.


3. Minari

Een absolute pracht van een film, geregisseerd tot perfecte harmonie met als resultaat een mooi en realistisch geacteerd drama. Meer Aziatisch-Amerikaanse films zoals Minari zijn altijd welkom!


4. Soul Deze film laat je nadenken over je leven en zoals elke goede Pixar-film eindigt de film met een mooi morele boodschap.

5. Nomadland

McDormand vertoont een unieke acteerprestatie als een vrouw die de straat verkent aan de hand van excentrieke beelden uit het leven van de nomaden.


6. Judas and the Black Messiah Hoewel de film normaal in 2021 is uitgekomen, strijdt het volop mee voor de Oscars, dus gebruiken we onze joker om deze film in onze top 10 te zetten. Actueel, sterk geacteerd en geregisseerd, de film levert veel op alle fronten.

7. The Way Back Ben Affleck geeft de beste acteerprestatie van zijn carrière in Gavin O’Connor’s magnifieke sportfilm. Het is vroeg in het jaar uitgekomen, maar het blijft je lang bij.

8. Promising Young Woman

Voor sommigen zal deze veelzijdige film meerdere grenzen overschrijden, maar voor degenen die blijven, worden ze mogelijks beloond. Een film met veel vertrouwen gebracht door Emerald Fennell.

9. Pieces of a woman Een geweldige openingsscène en een film met veel symboliek. Deze film is ongemakkelijk, maar echt.

10. Fatman

Deze unieke kerstfilm met Mel Gibson als ruige onorthodoxe kerstman is een must-see met een apart verhaal.





Andere eervolle vermeldingen:


Onze journalist en filmkenner Kevin heeft zijn andere favoriete filmparels van 2020 hier voor jullie verzameld.



Bron: imdb.com






Comments


bottom of page