top of page

Catch up: Warrior

  • Kevin Taelemans
  • 19 mrt 2021
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 29 mrt 2021

Warrior blaast dit jaar 10 kaarsjes uit. Onze filmrecensent blikt terug op de onder geapprecieerde film.

Bron: https://www.imdb.com

★★★★★


Sport is de langste vorm van entertainment dat bestaat. Het was geschreven in de sterren dat, sinds de introductie van film, sport een vaste plaats zou krijgen tussen de genres. Het meest voorkomende verhaal in sportfilms gaat over underdogs in de sport. Hoewel de clichés in het genre al een tijdje gevestigd zijn, ligt de aantrekkelijkheid van het genre in de veelzijdigheid van de sporten die aanwezig zijn om het verhaal in te vertellen.

De bekendste sportfilms in dit genre zijn de boksfilms. Elke grote acteur heeft er wel eentje op zijn cv. Het is ook geen wonder dat zich daar dan de meer geprezen sportfilms bevinden, kijk maar naar ‘Rocky’ of ‘Raging Bull’. Een ander bekende sport met een tal van sport films op hun palmares is de sport basketbal. De laatste jaren doorbreken andere sporten de grenzen van het genre. Of het nu een film is over ijsschaatsen zoals ‘I, Tonya’ of een film over een rivaliteit zoals in ‘Borg v McEnroe’.


De sportfilms is een kleine afbakening vergeleken met andere genres zoals drama. Wat scheidt de ultieme topfilms dan met de andere ‘paint by numbers’ sportfilms? Het antwoord op deze vraag is: wanneer de afloop van een sportfilm de impact van de film niet beïnvloed. De weg naar de climax is tenslotte onvermijdelijk, maar de film moet iets anders aanbieden om ons mee te nemen naar het einde.


Ongeveer 10 jaar geleden is er een film uitgekomen die niet geweldig heeft gepresteerd aan de box office en hoewel doorheen de jaren op velen hun radar is gekomen, nog te weinig gezien wordt. De film waar ik over praat is ‘Warrior’ (2011). De veelzijdigheid in Warrior ligt deze keer in de sport genaamd MMA, een afkorting voor ‘Mixed-Martial Arts’. De regisseur Gavin O’Connor, die eerder ‘Miracle’ maakte (een film in de wereld van ijshockey), is een grote fan van MMA en speelt zelfs een kleine rol in de film als degene die het ‘grote tornooi’ organiseert.


‘Warrior’ is voor mij de meest ondergewaardeerde film van de jaren 2010. De film breekt namelijk één van de grotere clichés van sportfilms: er is geen favoriete vechter. De film gaat over twee broers, Tommy en Brendan, die respectievelijk gespeeld worden door Tom Hardy en Joel Edgerton. Beide broers zijn een tijdje uit elkaar en leven in hun eigen werelden met enkel hun moeilijke jeugd en gewelddadig verleden in gemeen. Wanneer beide broers door hun situaties terug de gevechtswereld betreden, is een confrontatie met elkaar mogelijks onvermijdbaar.


‘Warrior’ is een sportfilm, maar vooral een familiedrama over drie mannen: een vader en zijn twee zonen. Meerdere acteurs brengen allemaal hun beste niveau naar boven, waaronder Nick Nolte die een oude verweerde alcoholische vader genaamd Paddy speelt en er een Oscarnominatie voor heeft gekregen. De film verkent thema’s zoals verantwoordelijkheid, iets dat al de drie familieleden in deze film willen opnemen en de prijs die we ervoor betalen aan de hand van ieder zijn mentale en fysieke barrières.


Het indrukwekkendste is hoe waterdicht het scenario is. Gavin O’Connor is duidelijk met zijn mede-scenaristen aan de slag gegaan om een geloofwaardig verhaal uit te schrijven dat niet te ver gegrepen is. De film is zeer gegrond in eerlijkheid en de realiteit, waardoor elke kijker meegesleept kan worden. Eén van de keuzes die de film ook universeler maakt, is de keuze om geen bloeddorstig geweld te vertonen. De vechters landen wel degelijke klappen op elkaar, maar de regisseur ruilt puur geweld in voor de spiritualiteit van de sport te vertonen.


‘Warrior’ is absoluut fenomenaal op het niveau van verhaal, maar is nog elektrischer op vlak van regie en vooral cinematografie. De tweede helft van de film, waar merendeels de gevechten van het toernooi plaatsvinden, zijn op een claustrofobische en fascinerende manier gefilmd. Een draaiproces dat meer dan 6 weken heeft geduurd met meerdere blessures aan de beide protagonisten. De film eindigt met het lied ‘About Today’ door The National, een stuk muziek die de regisseur herhaaldelijk heeft beluisterd tijdens het schrijven van het scenario.


‘Warrior’ is een krachtpatser van een film met intense emoties, opwindende actie en een hartverscheurend drama. Het is zo ingenieus en vakkundig gemaakt dat, zelfs met een paar genre-clichés, er toch in slaagt om de meeste kijkers zowel emotioneel vermoeid, als met een warm hart achter te laten op het einde.


De film is nu te bekijken op Netflix of beschikbaar op 4K, Blu-ray & DVD.

Comentários


bottom of page