top of page

Spotify versus Kakao M

  • Komalprit Kaur en Alison Veyt
  • 19 mrt 2021
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 30 mrt 2021

Op 1 maart 2021 verdween zo’n twintig procent van alle K-pop liedjes van het platform Spotify. De reden? De liedjes die plots verdwenen hebben één gemeenschappelijk factor:

ze zitten allemaal onder het platenlabel Kakao M. Dit fenomeen zorgde niet enkel voor teleurgestelde fans en artiesten, maar ook Spotify heeft een verlies gevoeld. Vele betreurde fans namen onmiddellijk actie en annuleerden hun Spotify abonnementen omdat ze de zwarte gaten in hun afspeellijsten, waar ooit hun favoriete K-pop nummers stonden, niet konden accepteren.

Bron: Spotify

Kakao M is een grote muziekdistributeur in Zuid-Korea, waar tal van artiesten zich onder bevinden. Kakao M, wiens originele naam Loen entertainment was, kwam tot stand in 2016 wanneer Kakao Corporation het bedrijf besloot over te nemen en officieel zijn naam te veranderen. Zo zette het entertainmentbedrijf nog een stap verder in 2009 en besloot het Melon, een Zuid-Koreaanse muziekstreamingservice, ook over te kopen. Momenteel is Melon de grootste muziek abonnementsdienst en het tweede grootste muziekbedrijf in Zuid-Korea, dat de meeste abonnees bezit en het sterkte is in de verkoop van online albums.

Bron: mobile.twitter.com

Zowel  Spotify  als  Kakao  M hadden samen een internationale licentieovereenkomst die verliep op 28 februari 2021. Beide platformen waren een tijdje bezig met het sluiten van een nieuwe overeenkomst, maar dat was niet gelukt voor 28 februari, wat ertoe heeft geleid dat een heel deel van Koreaanse muziek verwijderd werd van Spotify.   Aangezien  Kakao  M de grote “baas” is van hun artiesten en  muziek, hebben  ze dan ook de beslissing genomen om hun muziek niet beschikbaar te stellen op Spotify.


Hier hebben niet enkel de fans onder geleden, maar ook verloren artiesten  hun behaalde streams.  Zo  heeft de groep  Seventeen één miljoen streams verloren nadat hun liedjes verdwenen van het platform.  Ook  de derde single  Devil van de groep  Oneus, die  maar liefst tien miljoen streams had,  heeft deze  allemaal verloren.  Deze streams zijn ook niet niets,  aangezien deze  sinds het begin van het jaar  worden  opgevolgd  om awards uit te  kunnen reiken  in Koreaanse award shows.  De verdwijning van deze liedjes op het platform zorgt enkel nog voor meer ongelijkheid in de muziekindustrie.


K-pop liefhebbers  zitten  wereldwijd  verspreid en  gebruiken  Spotify  het meeste om te luisteren naar hun favoriete artiesten.   K-pop is een muziekgenre uit Zuid-Korea, dat bestaat uit verschillende soorten muziek zoals pop, hip-pop, elektro en nog veel meer. Specifiek verwijst het naar de muziek die in Zuid-Korea wordt gemaakt. Het verwijderen van deze liedjes heeft niet alleen een impact op de artiesten, maar ook op  hun  fans.  Velen vinden comfort bij het luisteren naar liedjes, aangezien het ook één van de beste manieren is om je te kunnen ontspannen tijdens deze  pandemie. Maar als dan plots je favoriete muziek niet meer te vinden is in je afspeellijsten wordt de situatie nog ondragelijker.


Zo besloten ook verschillende artiesten hun mening te uiten over deze situatie op sociale media. Ze meldden duidelijk dat ze teleurgesteld zijn omdat ze hier niet van op de hoogte waren en omdat de streamingsplatformen zich enkel bezighouden met het geld dat hierrond te verdienen is, en niet met het werk van de artiesten of de fans.

Tablo  de leider van de groep  Epik  High deelt zijn gevoelens in de volgende tweet:

Bron: mobile.twitter.com

Ook Jeff Benjamin, de schrijver in het magazine ‘Billboard K-Town', geeft zijn mening over de situatie: 

Bron: vox.com

Deze heisa is gelukkig maar een tijdje gebleven.  Na  ongeveer  10 dagen discussie  te voeren,  zijn  Kakao  M en  Spotify tot  een  akkoord  kunnen  komen.  Dit resulteerde erin dat, vanaf  vrijdag 12 maart, al de  verwijderde albums en  liedjes  terug aanwezig waren  op  het  platform.  Zo werden de fans en  natuurlijk ook  de artiesten  opgelucht. Beiden  konden terug op adem komen van deze situatie  en genieten van de muziek. 

Comments


bottom of page